Zajednički nazivnik aroma i fitoterapije su, naravno, biljke - njihovi ekstrakti i esencije - odnosno ljekovita svojstva.
Liječenje biljem i biljnim pripravcima te njihova ljekovita svojstva poznati su odvajkada - štoviše, dugi su nam niz stoljeća bili jedini dostupni ljekovi!
Pa ipak, premda su ljekovito djelovanje biljaka i razni oblici njihove primjene poznati u tradicijama svih kultura Svijeta od rane mladosti čovječanstva, tek smo u novije doba, zahvaljujući rapidnom razvoju znanosti i tehnologije te medicinskih i kemijskih grana, uspijeli pomnije istražiti i dokazati njihove suptilne mehanizme djelovanja i njihovu efikasnost.
Paralelno s osvješćivanjem kvalitete prirodnog liječenja, u posljednjih se par desetljeća sve više uviđa i štetnost mnogih sintetičkih ljekovitih pripravaka nastalih kao još jedan nusprodukt industrijske revolucije i urbanog stila života, što je dodatni faktor velikog podizanja interesa za prirodne i - sve donedavno - "alternativne" metode liječenja.
Naime, usudila bih se reći da su metode odnosno pripravci kojima ovdje pribjegavamo sve samo ne "alternativni"! - što se, uostalom, jasno uočava i u njihovoj sve češćoj primjeni u klasičnoj medicini.

Aromaterapija i fitoterapija u praksi

Djelotvornost aroma, fito i apiterapije

Osnovno pitanje koje se povlači već i pri samom spomenu navedenih grana svakako je pitanje njihove djelotvornosti!
Odgovor je - da, ovi su pripravci nesumnjivo itekako djelotvorni u rješavanju i liječenju svih zdravstvenih, kao i kozmetičkih stanja i tegoba.
Problem, međutim, u pravilu nastaje u slučaju traženja ekspresnog rješenja za kronični problem.
Naime, većina ovih pripravaka zahtjeva određeno vrijeme korištenja prije no što se iskaže njihova puna efikasnost.
Tako, primjerice, dok s jedne strane aplikacija kakve kreme protiv bora možda donosi momentalno osvježenje i daje ekspesni sjaj i mekoću koži lica, s druge se strane puni iskaz djelovanja na same bore manifestira tek nakon nekoliko dana, ili čak i tjedana i mjeseci, svakodnevne uporabe.
Baš kao što će Vam npr. i balzam za prsa kod djece i odraslih donijeti momentalno olakšanje u pogledu iskašljavanja i prohodnosti sinusa, no zasigurno neće ekspresno riješiti i samu upalu odnosno njena uzročnika! Za to će u većini slučajeva - posebno kada se radi o bakterijskim ili gljivičnim infekcijama - nam trebati nekoliko dana, kao što ćete morati uzimati i dodatne, nerijetko peroralne pripravke u vidu čaja, kapi ili tinktura. Dakle, upravo kao i prilikom liječenja sintetskim antibioticima ili antimikoticima - jednostavno ćete morati dovršiti kuru u svrhu sprječavanja pojave recidiva!
Još jedan bitni faktor po pitanju djelotvornosti prirodnih pripravaka jest i umijeće njihova spravljanja i kombiniranja ("blendanja") s drugim prirodnim tvarima, koje mogu djelovati kao njegovi sinergisti ili opirtunisti.
Naime, u praksi se često dešava da ljudi, u dobroj namjeri no iz neznanja, miješaju sirovine čije se djelovanje međusobno poništava ili - što je isto vrlo čest slučaj - blendaju sirovine koje u mješavini proizvode kontraindicirane učinke!
Želite si spraviti npr. čaj za pomoć u liječenju hemoroida i na internetu nađete svu silu biljaka koje su idealne za ovaj problem. Pritom Vam nitko ne kaže da dotična biljka negativno utječe i na porast krvnog tlaka, ili da u kombinaciji s određenim tvarima može djelovati iritabilno na kolon!
Ili, možda ćete se poželjeti riješiti akni na prirodan način, no već nakon prve dvije primjene razočarano uviđate da Vam je to toliko hvaljeno i cijenjeno ulje za koje ste tjednima šparali, napravilo još veći "belaj" na licu!
Djetešce Vam ima upalu uha pa potražite prirodni recept te jurite u vrt po čuvarkuću ili u aromateku po lavandu i čajevac, no po primjeni se stanje pogoršava jer Vam naprosto nitko nije ukazao na to da je bubnjić pred rupturom ili ima lezije zbog kojih je primjena ovih inače visoko djelotvirnih biljaka - kontraindicirana!
Neki dan mi je pisala ženica koja ima velikih problema s preobilnim mjesečnim krvarenjima zbog kojih, vjeruje, ne može začeti. Trenutno koristi čajni blend kupljen preko interneta inače visokovrijedne crvene djeteline no - kada smo proučili sastav i omjere - odmah smo uvidjeli da su biljke koje inače povoljno djeluju na ženski reproduktivni sustav, u ovom slučaju mješine u sasvim krivim omjerima.
Odnosno, pravim - ali ukoliko želite kontracepcijsko sredstvo!
I, zaista, vjerujte mi, premda su sva ova sredstva i pripravci dostupni po svim ljekarnama i specijaliziranim dućanima100% prirodni i organski, bez boja, aditiva, konzervansa i kemije, te su načelno prilično sigurni za uporabu - uvijek imajte na umu da ste vrlo jedinstveno biće s vrlo jedinstvenim potrebama, kao i s vrlo jedinstvenim kombinacijama određenog problema.
A upravo to i jest sama srž i bitak holistickog liječenja!
Naravno, svaka biljka ima svoj specifičan opseg djelovanja i svoju užu "specijalnost", pa u tom smislu ni Vi niste iznimka. Tako će primjerice lavanda, koja je poznata po svojoj blagosti za organizam, i koja djeluje generalno umirujuće i na ljude i na životinje, u nekim slučajevima poništiti djelovanje druge biljke u mješavini, čiji Vam je aktivni sastojak također potreban!
Ukratko, koliko god se prirodno liječenje klasificiralo kao ne-kemijsko u smislu izbjegavanja bilo kakvih sintetskih sirovina, ono itekako jest kemijsko u smislu sadržaja visoko aktivnih komponenti na koje valja obratiti pozornost.
Prije same fito ili aromaterapeutske obrade bilo bi svakako dobro odraditi i kliničku dijagnostiku budući da mnogi ljudi koji pate od određenih zdravstvenih tegoba zapravo niti ne znaju njihovu pravu etiologiju.
Uzalud mi je davati Vam npr. sredstvo protiv glavobolje ukoliko prethodno ne reguliram krvni tlak ili liječiti rane bez da smo prethodno regulirali razinu šećera u krvi, provjerili gušteraču ili stanje arterija, čije će začepljenje dovesti do sličnih problema!
Drugim riječima, iza svakog vanjskog simptoma neke bolesti (posebno kronične) stoji obično i čitav niz uzroka koje također valja istražiti kako bismo ih mogli korigirati te kako bismo od bilo koje terapije ili tretmana polučili maksimalnu dobrobit!
Stoga, za sva pitanja i savjete, kao i uvijek stojim na raspolaganju i trudim se da moja mala fitoaromaterapeutska praksa u što većoj mjeri zadovolji sve Vaše potrebe!
Hvala Vam!

Ivana Janković